måndag 13 juni 2016

Manual till gäster i Ulvöstugan

Välkomna till Ulvöstugan!

Den köptes av vår farfar, Erik Keife, 1962. Han var konduktör på SJ och hade en kollega som härstammade från huset nedanför vårt (“Nybergs”). Det var denna kollega som tipsade om att vårt hus till salu från ett dödsbo, från byns gamle skomakare.
Huset är byggt någon gång kring år 1900. Kommunalt vatten och avlopp kom till ön i mitten på 70-talet - ett klart lyft mot att som innan hämta vatten ur en brunn på tomten.

Mat

Affären på Ulvön är karaktären “liten skärgårdsbutik” - dvs begränsat sortiment och ganska dyrt. Vi brukar se till att ta med oss alla “speciella” saker för en vistelse (finare kött, kryddor, osv). Basvaror och mejeriprodukter brukar det finnas gott om.
Hotellet har en bättre (dyrare) restaurang, sen finns det 1-2 mer ordinarie “pizza+biff”-restauranger.

Vatten

Varmvattenberedaren är liten (30 liter), med väldigt varmt vatten. 2 viktiga saker att komma ihåg: 1) Var försiktig med varmvattnet! Lätt att bränna sig. 2) Duscha snabbt - det räcker 3-4 duschar om man är kvick och snål med vattnet. Sen får man vänta ca 1h innan nytt varmvatten finns.
På Ulvön brukar vi bada ofta (kräver att man inte är någon badkruka), så duschen använder vi inte så ofta. Vid nödläge kan man hyra duschar nere vid gästhamnen/hotellet.
Tvättmaskin finns att hyra vid gästhamnen.

Kök

Spis

Spisen har 2 plattor och en liten ugn. Den är byggd så att stora plattan och ugnen EJ kan köras samtidigt. Det finns en extra lös kokplatta som kan användas vid behov.

Kyl/frys

Från 2005. 30 cm frys och 90 cm kyl.

Övrigt

Micro, vattenkokare, kaffebryggare, brödrost

El

Undvik att köra för mycket samtidigt i köket: kör man spis, ugn och dammsuger samtidigt i köket kan det gå en propp. Proppskåp finns i hallen på övervåningen.

Värme

Har ni otur med vädret kan det behövas lite värme från element. Det finns i kök, vardagsrum, toalett, båda sovrummen. Kopplas in med stickkontakt. TIPS: Är det kallt, håll dörrarna till trapphuset stängda! Trapphuset saknar element och blir kallt och rått om det är kallt ute.

Eldning

Skorstenen och vedspisen är sotade och godkända. Att elda i vedspisen kräver viss känsla och teknik. Man kan råka ut för baksug vilket leder till ett rökigt kök! Undvik att elda här alltså!
Kakelugnen i vardagsrummet är EJ sotad och får EJ användas.

Sopor

Vi har sophämtning varje vecka på högsommaren, men soptunnan är ganska liten. För att undvika översvämning bör man ta några påsar i handen och gå till sopstationen som finns ca 75 meter bortom Ulvöbåtens kajplats.

Möss

Vintertid hittar mössen in i huset genom golvet, vilket kan leda till spår av musbajs i köket framförallt. Det har också hänt att vi haft enstaka musbesök på sommaren, men det är väldigt ovanligt (max vart femte år).

Grillning


Det finns en liten grill för utomhusbruk. Grilla EJ direkt på klipporna på tomten.

1 kommentar:

  1. Webkamera
    http://www.webbkameror.se/webbkameror/ulvon/index.php

    SvaraRadera